Blog oktober 2022 – EEN ZAKELIJKE HYPOTHEEK NU NOG INTERESSANTER

Een bedrijfshypotheek, wat houdt dat in?

Je hebt als ondernemer de mogelijkheid om met een bedrijfshypotheek je bedrijfspand te financieren. Zeker in tijden van extreem stijgende huurtarieven, kan de aankoop van een zakelijk pand erg interessant zijn. Toch vergt een dergelijke lening extra aandacht, want deze valt niet onder de Wet Financieel Toezicht (WFT) en kent andere spelregels dan een privé-hypotheek. Er zijn talloze voorbeelden te noemen van zakelijk vastgoed, waarop je een zakelijke hypotheek kunt afsluiten. Denk aan een kantoorpand, horecagelegenheid, winkel, bedrijfslocatie, nieuwbouwpand en zelfs boerenland. Twijfel je nog over het aankopen van zakelijk vastgoed? Dit is het juiste moment om deze stap zeer serieus te overwegen.

Spelregels en voorwaarden

Zoals gemeld, kleven er aan een bedrijfshypotheek wat andere voorwaarden dan aan een particuliere lening. Zo is het altijd nodig om ook eigen geld in te leggen; met een zakelijke hypotheek is het in de meeste gevallen mogelijk om tot 80% te financieren van de waarde van het pand. Meestal los je de zakelijke lening lineair af, in sommige gevallen is gedeeltelijk aflossingsvrij ook mogelijk. Daarbij is de maximale looptijd van een bedrijfshypotheek 20 jaar, daar waar je een particuliere lening voor een periode van maximaal 30 jaar afsluit. Bovendien zijn de zakelijke rentetarieven hoger dan de consumententarieven. Tot slot draag je bij de aankoop van een bedrijfspand 8% overdrachtsbelasting af, bij een koopwoning is dit slechts 2%.

En toch…het overwegen waard!

Ondanks de verschillen met een privélening, is het aankopen van je eigen bedrijfsruimte is hartstikke interessant. Ten eerste doe je natuurlijk een investering in de toekomst. Een zakelijke lening is daarbij ook in te zetten om pensioen op te bouwen. Je lost maandelijks af en bouwt kapitaal op. En, zeker interessant in deze tijd: Je hebt  in een dergelijke constructie niet te maken met grillige verhuurders, langdurige contracten en forse huurprijzen. Omdat geen zakelijke hypotheek hetzelfde is, is een goede en complete uiteenzetting van je situatie echter van belang.

Advisie Groep werkt samen met SNS en Rabobank

Sinds kort heeft Advisie Groep een samenwerkingen met SNS en Rabobank voor zakelijke hypotheken. Heb jij als ondernemer een winkelpand, horecazaak of kantoor op het oog, dan helpen wij je graag om de mogelijkheden tot koop door te nemen. We adviseren je om in dat geval zo vroeg mogelijk bij ons aan te kloppen, vooral vanwege de specifieke regels en de impact die een dergelijke lening heeft op je bedrijf. Een zakelijke hypotheek is bovendien altijd maatwerk, we stemmen deze dus volledig af op de aard van je bedrijf, je wensen en mogelijkheden. Een goed en doordacht plan is dus van belang. Door onze recente samenwerking met SNS en Rabobank hebben we voor elk verhaal een passend aanbod. Oh enne.. ook wanneer je een kleine ondernemer of ZZP’er bent, zijn er genoeg mogelijkheden om een bedrijfshypotheek af te sluiten. Dus ben je toe aan de volgende stap richting verdere groei van je bedrijf? Overweeg dan een zakelijke lening!

Benieuwd of het voor jou als ondernemer interessant is om een zakelijke hypotheek af te sluiten? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep.