Blog juli 2021 – WELKE DEKKING BIEDT DE REISVERZEKERING?

We mogen weer!

Laten we niet te voorbarig zijn, maar de huidige ontwikkelingen rond de Coronacrisis stemmen ons bijzonder hoopvol. Mede door de hoge vaccinatiegraad lijken we het virus momenteel grotendeels onder controle te hebben. De verwachting is dan ook, dat we de zomer ingaan met veel bewegingsvrijheid, letterlijk en figuurlijk. Steeds meer landen staan ‘op geel’ of ‘op groen’ en hebben dus een positief reisadvies. We zijn inmiddels massaal onze bestemming voor de zomer aan het uitzoeken en vastleggen. Toch blijft voorzichtigheid geboden. Er zijn ook nog steeds landen die als risicogebied te boek staan en waar (reis)restricties gelden. Zoek dus vooraf goed uit wat wel en niet kan, voordat je een vakantie boekt. Het zou immers zonde zijn dat je je vakantie last minute moet wijzigen, of nog erger: annuleren. Het afsluiten van een goede reis- en annuleringsverzekering is misschien wel belangrijker dan ooit. In deze blog beschrijven we enkele scenario’s

Op vakantie naar een code geel of code groen gebied

Landen met een code geel of code groen, hebben geen negatief reisadvies. Met andere woorden: je bent vrij om naar deze landen af te reizen. Je huidige reisverzekering is dus ook gewoon van kracht. Als jij of je reisgenoot een extra medische of tandheelkundige behandeling moet ondergaan tijdens de vakantie, dan is het wel van belang dat je aanvullende medische kosten hebt meeverzekerd. Zelfs aanvullende reis- en verblijfkosten (bijvoorbeeld door ernstige ziekte tijdens de vakantie) zijn in dit scenario meeverzekerd. Maar let op, er is een uitzondering: als er in het land van verblijf een quarantaineplicht geldt bij aankomst, dan zijn deze kosten weer niet verzekerd.

 

Mijn vakantieland wordt ineens ‘oranje’ of ‘rood’

Het kan voorkomen dat je bestemming geen negatief reisadvies had, maar dat een Corona-uitbraak tijdens je verblijf zorgt voor een statuswijziging naar code oranje of rood. Dit is natuurlijk een zeer vervelend scenario, maar tegelijkertijd helaas niet ondenkbaar. Een dergelijke statuswijziging heeft invloed op de manier waarop je bent gedekt door je reisverzekering. Simpel gezegd: wanneer dit gebeurt, is het advies dat je zo snel mogelijk je vakantiebestemming verlaat. In dat geval ben je verzekerd tegen Corona-gerelateerde schade, tot het moment dat je vertrekt. Wanneer je besluit om – tegen de adviezen in – toch te blijven, dan ben je vanaf dat moment niet meer verzekerd tegen Corona-gerelateerde schade. Je bent in die situatie wel nog verzekerd tegen andere schade, zoals gestolen spullen of niet Corona-gerelateerd letsel.

 

Ik reis af naar een gebied met code oranje of code rood

Sommige mensen besluiten om op vakantie te gaan naar een bestemming met een negatief reisadvies. Zij zijn dan ook niet verzekerd tegen Corona-gerelateerde schade en kosten. De verzekeraar ziet dit namelijk als een ernstige tekortkoming in het voorkomen van eventuele schade. Het kan zijn dan je naar een veilig gebied afreist, maar dat je een tussenstop moet maken in een land met code oranje of code rood. Je reisverzekering biedt in dat geval gewoon dekking, met als voorwaarde dat je niet verblijft op de ‘oranje’ of ‘rode’ locatie. Dat wil zeggen: je mag daar in dat geval geen overnachting of activiteit boeken. Doe je dat toch, dan vervalt de dekking van je reisverzekering.

 

Met Advisie Groep zorgeloos op reis

Kortom: er zijn door deze onvoorspelbare en onvoorstelbare tijd veel zaken waar je rekening mee moet houden voor en tijdens je reis. Iedereen is meer dan ooit toe aan een zorgeloze en Coronavrije-vakantie. We kunnen ons echter goed voorstellen dat je het lastig vindt om alle randvoorwaarden, restricties, waarschuwingen en (on)mogelijkheden in beeld te hebben. Bespaar je in dat geval de tijd en moeite en neem contact op met Advisie Groep. Wij volgen de Corona- en reisontwikkelingen op de voet en passen daar onze adviezen op aan. Daarnaast houden we rekening met mogelijke scenario’s, die van invloed kunnen zijn op de dekking van je reis- en annuleringsverzekering.

Neem contact op met Advisie Groep voor een passend en actueel advies en ga zorgeloos op reis!