Blog november 2022 – JE EIGENWONINGVERLEDEN HEEFT IMPACT OP DE TOEKOMST

Wat houdt het eigenwoningverleden in?

Gemiddeld gaat 1 op de 3 stellen uit elkaar. In veel van die situaties hebben de ex-geliefden samen een koopwoning. Als je zelf ook in een dergelijke situatie hebt gezeten, is dit waarschijnlijk herkenbaar. Wanneer de roerige periode na de breuk achter de rug is, bestaat de kans dat je een nieuwe liefde tegen het lijf loopt.. met wie je wil samenwonen (tenzij je meer van het latten bent natuurlijk). Laten we uitgaan van het scenario dat je een koophuis hebt of hebt gehad, en je je leven wil delen met je nieuwe geliefde. Dan komt het zogenaamde eigenwoningverleden om de hoek kijken.. en eventueel dat van je nieuwe partner. Het eigenwoningverleden beschrijft je financiële/hypothecaire situatie tot een bepaald moment. En dit wordt interessant en vooral complex wanneer er veranderingen plaatsvinden in je woonsituatie, bijvoorbeeld als je samen een woning wil kopen. In dat geval vinden er mogelijk grote financiële veranderingen plaats. Als je dan niet oppast of verkeerde keuzes maakt, hebben de gevolgen veel impact.

Relevante vragen

Belangrijke onderdelen van je eigenwoningverleden zijn onder andere de eigenwoningreserve (je overwaarde /winst), de aflossingsstand en het renteaftrekverleden. Vinden er ingrijpende (woon)veranderingen plaats in je leven en er is een koopwoning in het spel? Wees dan alert, want dan dien je jezelf enkele belangrijke vragen te stellen die direct van invloed zijn op je toekomstige, financiële situatie:

  • Hoe zag je hypotheek er tot nu toe uit?
  • Wat was de (aflos)stand van je hypotheek op het moment van de verandering?
  • Was er nog een aflossingsvrij leningdeel op dat moment?
  • Hoe ga je vervolgens om met het aflossingsvrije deel?
  • Sta je op winst, ofwel is er een eigenwoningreserve?
  • Wat was de eventuele hypotheek-situatie van je nieuwe geliefde?
  • Heb je nog recht op renteaftrek?
  • Hoe lang is het geleden dat je woning verkocht?

We overdrijven niet wanneer we zeggen dat het eigenwoningverleden een van de meest complexe financiële vraagstukken is. Dat heeft zowel te maken met de inhoudelijke, economische als ook de emotionele component. Het gaat immers vaak om veel geld gecombineerd met grote, levens-veranderende situaties.

Advisie Groep zoekt het voor je uit

We vallen maar met de deur in huis, we geloven niet dat het vraagstuk omtrent het eigenwoningverleden in één blog is uit te leggen. Daarbij dien je ontzettend veel zaken uit te zoeken en op een rijtje te zetten… die ook nog eens verschillen per scenario. De mogelijkheden, valkuilen en regels zijn voor een leek niet volledig in kaart te brengen. Het is echter van het grootste belang dat je juiste én volledige informatie verzamelt wanneer er iets verandert in je woon- en leefsituatie. Je keuzes hebben namelijk grote impact op je financiële situatie. Om nog maar te zwijgen over het onvoorziene scenario dat jij en je nieuwe geliefde op den duur ook weer uit elkaar gaan. Kortom: vermijd de risico’s en zorg ervoor dat je op alle situaties bent voorbereid. We nodigen je van harte uit voor een uitgebreid en vooral compleet hypotheekadvies. Zodat je vervelende financiële verrassingen uitsluit en je jezelf én je partner zorgeloos woongenot in het vooruitzicht stelt.

Wil je weten wat de financiële mogelijkheden en aandachtspunten zijn rond je eigenwoningverleden? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep