Theorie versus praktijk
Gaan jij en je (ex)partner uit elkaar? Dan is er een reëel scenario dat jij de woning verlaat en een nieuwe koopt. Het is dan vrijwel altijd interessant om je hypotheekrente over te hevelen naar je nieuwe stek, als je de rente de laatste jaren hebt aangepast tenminste. Tot zover de theorie, want de praktijk blijkt vaak een stuk weerbarstiger. Dit komt mede door de zogenaamde Verhuisregeling. Deze is, na een scheiding, vaak beschikbaar voor één van de twee partners. De reden hiervoor is dat de systemen van de hypotheekverstrekkers en financiers hier niet op zijn ingericht. Een wrang gevolg hiervan kan zijn dat ex-geliefden noodgedwongen samen blijven wonen, aangezien de hypotheekrentes inmiddels flink zijn gestegen. Of er ontstaat onenigheid over wie de rente mag meeverhuizen. Er is dus werk aan de winkel voor de geldverstrekkers om de financiële mogelijkheden voor consumenten te vergroten.
De hypotheek rond krijgen wordt moeilijker
De verwachting is dat de resterende rentevast-periode van huizenbezitters in de toekomst steeds vaker minder dan 10 jaar is, ook al staat in de bindende offerte bijvoorbeeld een rentevast-periode van 12 jaar. De regels zijn vervolgens zo dat, bij een berekening van de maximale hypotheek, financiers uitgaan van een toetsrente van 5%. Dit betekent in dat geval dat meer mensen hun benodigde lening niet rondkrijgen, en dus geen woning kunnen kopen. Om dit tegen te gaan, zouden hypotheekverstrekkers de consument -in geval van een verhuizing- rentebemiddeling aan moeten bieden. Dit levert de consument een wat lagere rente op, die meestal tussen zijn oude rente en de toetsrente in zit. Met deze lagere rente wordt het dan wellicht makkelijker om na een scheiding een nieuwe lening af te sluiten.
Mitsen en maren: Advisie Groep verheldert
Echter, zoals is te verwachten, kleven er allemaal voorwaarden en uitzonderingen aan deze regelingen. Zo verschillen de voorwaarden van de verhuisregeling per hypotheekverstrekker en zijn deze ook nog eens op meerdere plekken in te zien. Veel mensen weten bovendien niet dat ze hun financier tijdig dienen te informeren, wanneer ze gebruik willen maken van de verhuisregeling. Een ander aandachtspunt betreft de verkoop van een oudere woning: Hiervoor geldt dat, als je woning nog niet is verkocht, je op de huidige hypotheek / woning een andere rente krijgt. De rente is tenslotte meeverhuisd naar de ander woning. Een ander aandachtspunt: sommige geldverstrekkers willen de rente alleen meeverhuizen als de huidige woning verkocht is, terwijl de huizenmarkt verandert. Het verkopen van de woning gaat tegenwoordig minder snel en de woningwaarde daalt de laatste tijd ook. Kortom: bespaar jezelf een hoop tijd en onzekerheid en laat Advisie Groep je compleet en op maat adviseren over de verhuisregeling.
Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor de verhuisregeling en hoe je geld bespaart? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep
