Blog september 2023 – VOORKOMEN IS BETER DAN GENEZEN

Veel mensen denken dat ze met een verzekering tegen zo ongeveer alles zijn verzekerd. Deze mensen kunnen we meteen uit hun droom helpen, want dat is alles behalve waar. Er zijn namelijk veel gevallen waarin je voor de schade moet opdraaien, ook als je verzekerd bent. Verzekeraars kijken in de omgang met je spullen uitdrukkelijk naar zorgvuldigheid en (on)verantwoordelijk gedrag, op basis waarvan zij een eventuele uitkering baseren.

Preventiemaatregelen

Verzekeraars letten -bijvoorbeeld als het gaat om inventaris, goederen en schade- op een aantal zaken. Dit is feitelijk niets anders dan een lijst van punten om na te leven, zodat de verzekeraar daadwerkelijk uitbetaalt mocht er schade ontstaan. Enkele voorbeelden van deze preventiemaatregelen:

 • Zet je dure E-Bike (liefst) dubbel op slot
 • Bewaar je sleutels niet bij de voordeur
 • Plaats een brandalarm en/of rookmelders
 • Maak apparatuur zoals wasmachines en drogers regelmatig schoon
 • Laat je woning niet onbewaakt achter en doe de deur op slot als je weggaat
 • Maak regelmatig een back-up van je computergegevens
 • Haal je oplader tijdig uit het stopcontact
 • Ruim je tuinmeubilair op bij noodweer

En zo is de lijst nog flink aan te vullen. Zoals je ziet kun je veel dingen zelf regelen en, jawel, voor zijn. Heb je een lekkage thuis door een aantoonbaar gebrekkig onderhoud? Jammer maar helaas, dan draai je toch echt zelf op voor de kosten.

Preventievoorschriften

Iets minder vrijblijvend dan de preventiemaatregelen, zijn de preventievoorschriften. Deze worden als eis neergelegd door de verzekeraar, om in aanmerking te komen voor uitkering. Voldoe je niet aan de voorschriften? Dan kun je plat gezegd fluiten naar je geld. Enkele voorbeelden:

 • Je mag geen alcohol drinken voordat je de auto in stapt
 • Steek geen vuurwerk af in de buurt van huizen.
 • Je mag geen gevaarlijke stoffen opslaan in je woning.
 • Houd geen grote hoeveelheden geld of juwelen in je huis

Ziet er logisch uit toch? En toch gaat het maar al te vaak mis, vaak door laksheid of onnauwkeurig gedrag. De boodschap, óók wanneer je verzekerd bent is eenvoudig: wees zorgvuldig, zodat je onvoorziene kosten voor bent. Door preventiemaatregelen te treffen en je aan de preventievoorschriften te houden, verklein je de kans op schade en vergroot je de kans op een schadevergoeding door de verzekeraar.

Enkele handigheidjes

Er zijn enkele dingen die je eenvoudig kunt doen om beter met je spullen om te gaan. Maak bijvoorbeeld regelmatig een inventaris van je spullen. Zo weet je precies wat je hebt en hoe het verzekerd is. Lees de polisvoorwaarden van je verzekeringen goed door, zodat je in beeld hebt wat wel én niet gedekt is. Loop je een keer tegen schade aan? Twijfel dan niet en neem contact met ons op. Advisie Groep helpt je met zorgvuldigheid, een compleet overzicht en vooral: onnodige kosten te voorkomen.

Benieuwd wanneer je wel en niet verzekerd bent, in geval van schade of letsel? En wil je weten wanneer je in aanmerking komt voor uitkering? Neem dan contact op met Advisie Groep