Blog november 2023 – DE HYPOTHEEKRENTE VAN 2021 TOT NU

Ben je van plan om je eerste huis te kopen met je partner? Wil je groter gaan wonen en je hypotheek aanpassen? Of heb je verbouwplannen en wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn? Allemaal vraagstukken die flinke impact hebben op je financiële situatie én je toekomstplannen. Niets is echter zo veranderlijk als het weer en de hypotheekrentetarieven, en al helemaal de laatste twee jaar. Zaak dus om goed uitzoekwerk te verrichten voordat je de volgende stap neemt.

2021: historisch lage hypotheekrente

De hypotheekrente gedraagt zich sinds 2021 enigszins als een financiële achtbaan. Het is cruciaal om deze ontwikkelingen op de voet te volgen, zeker als je overweegt een huis te kopen of je bestaande hypotheek te herzien. We hadden in 2021 te maken met historisch lage hypotheekrentetarieven. Goed nieuws voor veel potentiële huizenkopers en huidige huiseigenaren. Deze gunstige rentetarieven boden veel mogelijkheden voor zowel voor mensen die een eerste huis wilden kopen als voor degenen die hun bestaande hypotheek wilden aanpassen.

Veranderende perspectieven

In 2022 begonnen er echter veranderingen op te treden, langzamerhand begonnen de rentetarieven te stijgen. Dit had vooral te maken met de wereldwijde economische omstandigheden en het beleid van centrale banken. Als financieel adviseur was het daarom van belangrijk om onze klanten op de hoogte te houden van deze verschuivingen, zodat ze weloverwogen beslissingen konden nemen. Tijdens dit jaar brak een nieuw financieel tijdperk aan. Nu, in 2023, zijn de rentetarieven een stuk hoger dan in 2021. Voor sommigen kan dit een uitdaging vormen, vooral als ze van plan zijn een huis te kopen en zich zorgen maken over de betaalbaarheid. Het is belangrijk te onthouden dat de rentetarieven nog steeds relatief laag zijn in historisch perspectief, en er bestaan nog steeds kansen om gunstige hypotheekdeals te vinden. In deze tijd van onzekerheid is financiële voorzichtigheid aan te raden.

Bepaal je situatie en financiële doelstellingen

Door de veranderende rentetarieven is het belangrijk om goed te kijken naar je financiële situatie en doelstellingen. Breng dus in kaart hoeveel je kunt lenen en welk type hypotheek het beste bij je wensen en behoeften past. Bovendien is het zinvol te onderzoeken of het openbreken en aanpassen van je bestaande hypotheek voordelig kan zijn. We snappen echter dat dit nog niet zo makkelijk is. Bij Advisie Groep staan we klaar om persoonlijke begeleiding te bieden aan onze klanten. Het moge namelijk duidelijk zijn dat dit soort grote financiële beslissingen nogal wat impact hebben. Wij geven je een onafhankelijk advies, passend bij je wensen en de actuele financiële markt .

Advisie Groep voor een open en eerlijk advies

Kortom: de hypotheekrente heeft sinds 2021 een interessante reis doorgemaakt, met stijgende tarieven tot gevolg. Toch zijn deze rentetarieven in historisch perspectief nog steeds redelijk laag, wat kansen biedt voor mensen die weloverwogen beslissingen willen nemen. Kom daarom gerust langs voor een kop koffie en een goed gesprek over je volgende stap richting een nieuwe of aangepaste hypotheek en je droomhuis!

Wil je weten wat je financiële mogelijkheden zijn, die passen bij de huidige hypotheekrentetarieven? Neem dan voor een onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep.