Blog november 2021 – HYPOTHEEK BIJ EEN ANDERE GELDVERSTREKKER? HET OVERWEGEN WAARD

Huizenprijzen en hypotheekrente 2022

We gaan richting het einde van 2021. Dat betekent dat de experts zich buigen over de ontwikkeling van de huizenprijzen en hypotheekrente in 2022. De huizenmarkt lijkt zijn kookpunt te hebben bereikt de laatste maanden. Maar wat blijkt: men verwacht dat de huizenprijzen in 2022 gewoon verder stijgen. Het gematigd positieve nieuws, voor de huizenzoekers althans, is dat deze stijging wel afvlakt. Tegelijkertijd is de verwachting dat de hypotheekrente volgend jaar weer wat hoger wordt na een jarenlange daling. Een belangrijke oorzaak van deze stijging is de toenemende inflatie. Een hogere hypotheekrente betekent meestal ook hogere maandlasten. Zit je in een situatie waarin de rentevast-periode van je hypotheek binnenkort afloopt, of overweeg je je contract te heroverwegen? Dan is dit hét moment om de verschillende mogelijkheden voor jezelf op een rijtje te zetten.

Bij het oude blijven?

Het is een begrijpelijke gedachte om bij je huidige hypotheekverstrekker te blijven. Je bent tevreden over de dienstverlening, je bent er al jaren klant en overstappen of om je heen kijken is zo’n gedoe. Niks mis mee natuurlijk. Je hebt dan nog steeds de mogelijkheid om je rentecontract open te breken en te onderhandelen over een nieuwe rente. Je betaalt in de meeste gevallen dan wel een boete. De hoogte van de boete hangt af van de resterende looptijd van het contract. Simpel gezegd: hoe langer het nog duurt voordat je contract afloopt, hoe hoger de boete. Het kan daarnaast zo zijn dat je een nieuw voorstel van je hypotheekverstrekker ontvangt, enkele maanden voordat je contract afloopt. Juist in dit soort situaties is het interessant om je huidige aanbieder langs de meetlat te leggen. Er zijn waarschijnlijk partijen die een lagere rente aanbieden en jou maar al te graag als nieuwe klant verwelkomen.

Of overstappen

Wil je je hypotheekrente onder de loep nemen of oversluiten, dan is het verstandig om deze te vergelijken met andere aanbieders. Daarnaast hanteren de aanbieders verschillende voorwaarden, bijvoorbeeld op gebied van automatische rentedaling. Ook daar is mogelijk winst te behalen. Bovendien: als je rentevast-periode afloopt, dan kun je zonder boete overstappen naar een andere hypotheekverstrekker. Het is in deze markt goed denkbaar dat je huis in waarde is gestegen vanaf het moment dat je je huidige hypotheek afsloot. Hierdoor kom je nog sneller in aanmerking voor een lagere hypotheekrente. De markt is dus volop in beweging en je kunt zomaar tientallen of zelfs honderden euro’s per maand besparen met een overstap. Dat kost je dan wel behoorlijk wat uitzoekwerk. Of toch niet?

Advisie Groep voor onafhankelijk hypotheekadvies

Het blijkt dus dat er veel factoren zijn die invloed hebben op je maandelijkse hypotheek- en woonlasten. En dan hebben we nog niet eens alles benoemd. Want heb je een bankspaarhypotheek, dan zijn je maandlasten in veel gevallen juist weer hoger bij een lagere rente. Je draagt in dat geval immers meer premie af. Zie je inmiddels door de bomen het bos niet meer, maar wil je wel weten waar en hoe je kunt besparen? Laat je dan adviseren door een specialist en creëer de juiste financiële voorwaarden voor jezelf. Dan heb jij alle tijd om na te denken over je toekomstplannen en -dromen.

 

Wil je weten wat jouw mogelijkheden zijn om te besparen op je woonlasten? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk hypotheekadvies contact op met Advisie Groep.