Blog mei 2021 – EXTRA HYPOTHEEK AFLOSSEN, JA OF NEE?

Extra aflossen op uw hypotheek loont, toch?

Als huizenbezitter lijkt u op dit moment spekkoper te zijn. De prijzen stijgen nog steeds en het einde lijkt voorlopig nog niet in zicht te zijn. Waarschijnlijk heeft u bij de aankoop van uw woning ook een hypotheek afgesloten. Veel mensen kiezen er in deze situatie voor om niet achterover te leunen, maar extra te gaan aflossen op hun hypotheek. Dit heeft immers meerdere voordelen, zoals:

  • Extra aflossen levert meer rendement op dan sparen. De spaarrente is al jaren laag, besteed uw geld dus liever aan het aflossen van uw hypotheek. U bespaart hierdoor uiteindelijk op uw maandlasten.
  • Wanneer u extra aflost op uw hypotheek, betekent dit automatisch dat uw schuld (sneller) afneemt. U komt immers sneller bij het moment dat uw woning is afbetaald.
  • Wanneer u meer dan 25% van uw woning heeft afbetaald, gaat u ook nog eens minder hypotheekrente.
  • Het levert een extra belastingvoordeel op. Dit heeft te maken met het eigenwoningforfait. Het eigenwoningforfait is een percentage van de WOZ-waarde van uw woning. Als de hypotheekrente en andere aftrekbare kosten lager zijn dan dit eigenwoningforfait, heeft u automatisch recht op een extra aftrekpost.

De uitzonderingen op de regel

Als we de bovenstaande voordelen bekijken, lijkt het sowieso verstandig om extra te gaan aflossen op uw hypotheek. Maar zo eenvoudig ligt het nu ook weer niet.

Het is bijvoorbeeld van belang dat u genoeg spaargeld heeft, waarvan u ook een deel kunt missen. Als u teveel aflost, heeft dit namelijk direct invloed op uw financiële situatie. U kunt in de problemen komen, indien u plotseling extra geld nodig heeft door onvoorziene omstandigheden.

Daarnaast is het zo dat wanneer u uw hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie (NHG) heeft afgesloten, u niet in aanmerking komt voor de hypotheekrentekorting.

Een ander aandachtspunt betreft de stijgende overwaarde van uw woning. Wanneer u extra aflost, neemt uw hypotheekschuld af. Als u woning dan ook nog eens in waarde gelijk blijft (of stijgt), wordt de overwaarde van uw woning groter. Wanneer u uw woning wil verkopen, krijgt u in dit geval te maken met de zogenaamde Bijleenregeling. Deze houdt kort gezegd in, dat u de extra overwaarde moet besteden aan uw nieuwe woning. Plat gezegd: u kunt dit bedrag dus niet zomaar in uw zak steken.

En dan is er nog de Bankspaarhypotheek…

Heeft u een (bank)spaarhypotheek en wilt u extra gaan aflossen op uw hypotheek? Ook dan kunt u van een koude kermis thuiskomen. Deze hypotheekvorm heeft namelijk enkele belastingtechnische kenmerken, die juist in uw nadeel werken wanneer u besluit extra te gaan aflossen op uw hypotheek.

Advisie Groep adviseert

Zoals u ziet, is het niet vanzelfsprekend dat extra aflossen op uw hypotheek sowieso voordelen oplevert. Er zijn vele hypotheekvormen en een hypotheek is altijd maatwerk. Waar het voor uw buurman verstandig is om extra af te lossen, kan dit voor uzelf juist nadelig zijn.

Wilt u een advies over wat voor u de beste keuze is? Neemt u dan contact op met Advisie Groep!