Blog juli 2022 – KLEINE(RE) ADVISEURS, GROTE KLANTBINDING

De laatste jaren is een trend merkbaar dat grote partijen financieel investeren in (de overname van) kleinere financieel adviseurs. De reden is vrijwel altijd dezelfde: het rendement verhogen en na een bepaalde periode de ‘toko’ met hogere winst weer van de hand doen. Kortom: het belang van winst is hoog… en dit gaat nog weleens ten koste van het belang van de klant.

Verschil in belangen

En daar wringt de schoen direct. Want een dergelijke investeerder –  ook wel private equity-partij genoemd – heeft duidelijk andere interesses dan een adviseur die al jarenlang een goede relatie met zijn klanten onderhoudt. Sterker nog: die zaken liggen zó ver uit elkaar, dat het niet anders kan dat de schoen ergens gaat wringen. Uit onderzoek van verzekeraar Nh1816 blijkt dat de tevredenheid van klanten van een lokale, kleinere adviseur vrijwel altijd daalt na een overname. En na anderhalf/twee jaar is er van die hoge klanttevredenheid bar weinig meer over. Mensen hechten nog steeds veel waarde aan persoonlijk contact, ergens binnenlopen en een praatje maken. En juist dat verdwijnt grotendeels wanneer er een investeerder aan het roer staat.

Korte termijnstrategie

Een overnamedeal gebeurt in de meeste gevallen vanuit dezelfde motieven, voor zowel de investeerder als financieel adviseur: geld. Win-win zou je zeggen. De derde win – namelijk die van de klant- ontbreekt echter. Het verhaal vooraf is mooi, de praktijk blijkt bijna altijd weerbarstiger. Want een dergelijke overname gaat in beginsel niet over het belang van de klant. En wat vaak ook over het hoofd wordt gezien, maar direct impact heeft op het financiële succes; ontevreden klanten gaan lopen! Een afname van klanttevredenheid leidt tot een reductie van het aantal klanten en in veel gevallen dus aan een omzetderving. Menselijkheid en persoonlijke aandacht zijn nou eenmaal niet op te vangen met alleen een zak geld. Zo blijkt een overname regelmatig óók een korte termijnstrategie te zijn.

Kleine partijen staan onder druk.. maar Advisie Groep blijft

De hierboven genoemde ontwikkeling vormt een potentieel gevaar voor de kleine, onafhankelijke adviseurs. In een wereld waarin alles steeds sneller en winstgevender moet, lijkt dat niet tegen te houden. Toch zien we inmiddels dus dat financieel gedreven overnames niet altijd het beoogde effect hebben. Wij van Advisie Groep staan achter onze bedrijfsvoering die wordt gekenmerkt door klantbinding, een hoogwaardige dienstverlening en persoonlijk contact. En dit kunnen we alleen maar bereiken, door als onafhankelijke partij te acteren. We zien de recente ontwikkelingen rond private equity-overnames dan ook niet per se als een bedreiging. Sterker nog: we zien deze vooral als een bevestiging van de goede weg die we jaren geleden al zijn ingeslagen. Dus… ben je op zoek naar een financieel adviseur waar het persoonlijk contact nog gewoon centraal staat? Welkom bij Advisie Groep!

 

Benieuwd naar de mogelijkheden die Advisie Groep je als onafhankelijke adviseur biedt? De koffie staat klaar, neem voor een vrijblijvende kennismaking gerust contact op met Advisie Groep