Blog juni 2021 – GASTOUDERVERZEKERINGEN, GEEN OVERBODIGE LUXE!

Het beroep van gastouder

Het is niet voor iedereen altijd duidelijk, maar gastouderschap is in Nederland een officieel erkend beroep. Om jezelf gastouder te mogen noemen, heb je tenminste een Mbo-opleiding en een diploma kinder-EHBO nodig. Een gastouder is bovendien altijd aangesloten bij een gastouderbureau en is zelf verantwoordelijk voor het op peil houden van zijn/haar kennis. Je hebt als gastouder dan ook behoorlijk wat verantwoordelijkheden. Je zorgt voor een schone, veilige en vertrouwde omgeving voor het kind of de kinderen. Daarbij breng je ze naar school of haalt ze op. En in sommige gevallen draaien gastkinderen mee in het gezin van de gastouder. Het blijkt dat kinderen zich in veel gevallen prettiger voelen bij een gastouder dan in een kinderdagverblijf. Kortom: de gastouder levert een belangrijke bijdrage aan de ontwikkeling en het opgroeien van een (gast)kind. De GGD en het gastouderbureau zien er op toe dat de gastouder voldoet en blijft voldoen aan de geldende kwaliteits-, veiligheids- en hygiëne-eisen.

Maar wat als er iets gebeurt?

Je wil er als gastouder natuurlijk niet aan denken, maar zeker bij kinderen zit een ongeluk in een klein hoekje. Als gastouder mag je tot 6 kinderen opvangen. Je kunt je dus voorstellen dat het voor een gastouder soms moeilijk is om continu zicht te hebben op wat er allemaal gebeurt. Een kind dat zijn kleren scheurt, een vaas van het dressoir stoot, of erger: van de schommel valt en letsel oploopt. Het zal veel gastouders bekend in de oren klinken. Dan rijst vanzelf de vraag wie daarvoor aansprakelijk wordt gesteld. En deze vraag staat soms los van wiens schuld het is. We mogen er immers vanuit gaan dat het niet de bedoeling van de gastouder is geweest om schade of letsel te veroorzaken. Het kan zijn dat je als gastouder aansprakelijk wordt gesteld door een ouder en een claim aan je broek krijgt. Dit kan je in het ergste geval veel geld kosten en dan hebben we het nog niet eens over de impact die zo’n voorval op het kind kan hebben. Een dergelijke situatie kent eigenlijk alleen maar verliezers. Het is dan ook van groot belang dat je je als gastouder goed verzekert.

 

Gastouderverzekeringen

In tegenstelling tot wat nog weleens wordt gedacht, is een gastouder niet verzekerd via een particuliere aansprakelijkheidsverzekering. Zoals we al zeiden, is een gastouder altijd beroepsmatig bezig. Deze heeft dan ook een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) nodig.  Deze verzekering wordt niet overal aangeboden. Via Gastouderverzekeren.nl (Advisie Groep) wel.  We hebben hier specifieke afspraken over gemaakt met een verzekeraar. Daarbij kan een gastouder zich ook op andere manieren verzekeren, zoals met een inventaris-/goederenverzekering, een ongevallenverzekering, een arbeidsongeschiktheidsverzekering en/of een rechtsbijstandverzekering. Deze verzekeringen bieden je als gastouder de gewenste zekerheid en nemen een hoop zorgen weg. En dit geldt natuurlijk ook voor het gastouderbureau en de vraagouders. Zorg er dus ook voor dat je zorgdraagt voor een veilige en goed verzekerde situatie voor alle betrokken partijen. De kinderen vermaken zich sowieso wel. En jij hebt een behoorlijke zorg minder!

 

Gastouderverzekeren.nl van Advisie Groep   

Advisie Groep kan je alles vertellen over wat de mogelijkheden zijn op gebied van gastouderaansprakelijkheidsverzekeringen. Neem gerust contact met ons op of vraag een offerte aan.