Blog juli 2022 – AANGESCHERPTE WETGEVING ROOKMELDERS

Voorkom ongelukken

Per jaar vinden er zo’n 7.000 woningbranden plaats, waarbij 650 gewonden vallen en er 50 doden te betreuren zijn. Als er in alle woningen in Nederland rookmelders aanwezig zouden zijn, nam het aantal gewonden en dodelijke slachtoffers af tot ongeveer de helft. Wat veel mensen niet beseffen is dat je niet wakker wordt van rook. Een woningbrand door bijvoorbeeld kortsluiting ’s nachts kost levens. Daarentegen word je wel wakker van een loeiende rookmelder ’s nachts. Het moge duidelijk zijn dat aanschaf van een rookmelder verstandig is, zowel op gebied van de veiligheid, schadebeperking als verzekeringstechnisch. De overheid heeft recent dan ook de wetgeving rond rookmelders verder aangescherpt.

 

Rookmelders verplicht per 1 juli 2022

Vanaf 1 juli 2022 zijn rookmelders verplicht op alle verdiepingen en in ruimtes waar een vluchtroute doorheen loopt. Dit geldt bovendien voor alle bestaande koop- en huurhuizen. Helemaal nieuw is deze ontwikkeling niet: al vanaf 2003 is het voor nieuwbouwwoningen verplicht om tenminste 1 rookmelder geïnstalleerd te hebben. De politie ziet streng toe op de aanwezigheid van de kastjes en waarschuwt tegelijkertijd voor oplichters. Staat er iemand voor de deur om de rookmelders te controleren? Doe dan niet open, dit is een babbeltruc om je huis leeg te roven.

Geen rookmelder, toch verzekerd?

Om deze vraag maar direct te beantwoorden: ja, je bent vooralsnog wel gewoon gedekt bij brandschade, ook wanneer je geen rookmelder hebt. In dat geval volstaat je reguliere inboedelverzekering. Vrijwel alle grote verzekeraars geven op dit moment aan dat ze in dit soort situaties flexibel zijn. Maar let op: in sommige gevallen staat er in je verzekeringsvoorwaarden expliciet vermeld dat je een rookmelder in huis moet hebben. Breekt er in dat geval brand uit en ontbreekt de rookmelder? Dan keren de meeste verzekeraars niet uit. Het is op dit moment nog niet helemaal duidelijk of en hoe verzekeraars gaan controleren op de aanwezigheid van rookmelders. De politiek bepaalt waarschijnlijk in een later stadium hoe er gehandhaafd gaat worden. Kortom: op dit moment wordt er vooral een beroep gedaan op het gezond verstand en de maatschappelijke verantwoordelijkheid van mensen.

Advisie Groep voor de juiste adviezen

Je kunt bij Advisie Groep terecht voor advies over de nieuwe wetgeving rond rookmelders en bijpassende verzekeringen. Iedereen hecht veel waarde aan de woning en nog veel meer aan de veiligheid van de mensen die onder hetzelfde dak wonen. Neem dus geen risico en verzeker je zo goed mogelijk tegen brandschade. Zo voldoe je aan de wet en bied je jezelf en je dierbaren  bovendien de nodige veiligheid en zekerheid.

Wil je weten wat de nieuwe wetgeving rond rookmelders betekent qua verzekeringen? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep