Blog januari 2023 – AANGEPASTE HYPOTHEEKREGELS 2023

De kerstboom is weer opgeruimd, we kunnen geen oliebol meer zien en zo ongeveer iedereen is weer aan het werk. Kortom: het nieuwe jaar 2023 heeft zijn eerste stappen gezet! Wij wensen iedereen een flitsende, of juist rustige start van het nieuwe jaar. En vanzelfsprekend staan wij weer graag voor je klaar als het gaat om financiële of verzekeringsvraagstukken. Het begin van een nieuw jaar betekent vaak dat we de gewijzigde hypotheekregels in kaart brengen. We zetten er enkele voor je op een rij, handig wanneer je dit jaar een woning wil kopen of je huidige hypotheek wil aanpassen.

Loonstijgingen en tweeverdieners

De hoge inflatie betekent in veel gevallen dat ook de lonen stijgen. Een eenvoudige consequentie hiervan is dat je meer geld kunt lenen voor de aanschaf van een woning. Wanneer echter je salaris gelijk blijft, dan gaat het maximaal te lenen bedrag omlaag. Dit is een rechtstreeks gevolg van de stijgende rente. Het maximale hypotheekbedrag voor huishoudens met tweeverdieners gaat in 2023 omhoog. In 2022 telde het ‘tweede inkomen’ voor 90% mee bij het berekenen van het maximaal te lenen bedrag. Dit jaar is dat percentage op 100% gezet, dit verhoogt dus de financiële mogelijkheden voor de tweeverdieners.

Hypotheken met NHG en schenkingen

In 2023 heb je recht op Nationale Hypotheek garantie (NHG) bij een hypotheekbedrag tot €405.000 (dit was €355.000 in 2022). Dit bedrag ligt zelfs nog wat hoger wanneer je energiebesparende maatregelen meeneemt in de lening, dit gaat dan naar €429.300. De NHG-premie blijft onveranderd, deze is nog steeds 0,6% van de totale hypotheeksom. Tot en met 2022 mocht je ruim een ton belastingvrij aan je kinderen schenken voor de aanschaf van een woning. In 2023 is dit bedrag fors teruggeschroefd tot een maximum van €28.947. Vanaf 2024 is het recht op een belastingvrije schenking definitief verdwenen.

Hypotheekrenteaftrek en de Wet Hillen

Zoals waarschijnlijk bekend, mag je de betaalde rente over je lening aftrekken van je belastbaar inkomen. Wel gaat de hypotheekrente de komende jaren verder naar beneden. In 2023 staat dit percentage op een kleine 37%. De Wet Hillen zegt dat mensen recht hebben op belastingaftrek, óók wanneer ze weinig rente betalen doordat ze een kleine hypotheekschuld hebben. Het verschil tussen het eigenwoningforfait en de aftrekbare kosten noemen we ook wel de ‘Hillen-aftrek’. Dit percentage neemt elk jaar met 3,33% af, in 2023 staat dit op 83,33%.

Advisie Groep adviseert over de nieuwe hypotheekregels

En zo zijn er nog meer zaken die verschillen ten opzichte van het vorige jaar. Zo is het bedrag waarop jonge kopers (in de leeftijd van 18-35 jaar) een vrijstelling op de overdrachtsbelasting krijgen, verhoogd van €400.000 naar €440.000. Als je ouder bent dan 35 of de woning die je op het oog hebt is duurder dan €440.000, dan betaal je 2% overdrachtsbelasting. Dus ben je van plan om in 2023 een huis te kopen of je huidige hypotheek te wijzigen? Twijfel dan niet en laat je goed en compleet adviseren door Advisie Groep.

Benieuwd naar de nieuwe spelregels rond hypotheken in 2023? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep