Blog december 2023 – ZORGVERZEKERING 2024: WAT STAAT ONS TE WACHTEN?

Ieder jaar brengt verandering met zich mee, ook als het gaat om de vergoedingen vanuit de zorgverzekering. De overheid bepaalt de inhoud van de basisverzekering, terwijl de zorgverzekeraar de aanvullende verzekering samenstelt. We zetten de belangrijkste wijzigingen die ons te wachten staan in 2024 voor je op een rij.

Basisverzekering 2024: Vernieuwingen in de Zorg

Voor ouderen met een hoog valrisico is er goed nieuws in de vorm van de ketenaanpak valpreventie voor ouderen. De basisverzekering voor 2024 biedt vergoedingen voor de valrisicobeoordeling en een valpreventieve beweeginterventie. Daarnaast is het in bijzondere gevallen mogelijk om kraamzorg flexibeler in te zetten, namelijk tot 6 weken na de bevalling in plaats van de gebruikelijke 10 dagen. Een welkome aanpassing dus voor kersverse ouders.

Extra zorg voor coronapatiënten en kinderen

Voor mensen die extra paramedische herstelzorg nodig hebben na corona is er goed nieuws. De bijbehorende paramedische herstelzorg is verlengd tot 1 januari 2025. De vergoeding is op basis van maximaal 50 behandelingen fysiotherapie, 10 uur extra ergotherapie en 7 uur extra diëtetiek binnen een tijdsbestek van 6 maanden.
Kinderen die kampen met overgewicht en obesitas krijgen nu vergoedingen voor begeleiding door de Centrale Zorgverlener en voor de Gecombineerde Leefstijl Interventie (GLI). Dit is een welkome stap in de richting van preventieve zorg voor de jongere generatie.

Gewijzigde vergoeding bij niet-gecontracteerde zorgverleners

Wie in 2024 kiest voor niet-gecontracteerde zorgverleners in de geestelijke gezondheidszorg of wijkverpleging, ontvangt maximaal 75% van het Nza-tarief. Let op: in 2023 was dit nog maximaal 100%. Belangrijk om op te merken is dat vergoedingen uit de basisverzekering kunnen meetellen voor het eigen risico.

Daarover gesproken…

Het eigen risico blijft in 2024 -net zoals in 2023- €385. Verzekeraar Stad Holland maakt hierop, net als vorig jaar, een uitzondering. Zij zet het eigen risico wederom op €375. Hiermee laat Stad Holland zien voorstander te zijn van een eerlijkere verdeling van zorgkosten tussen chronisch zieken en gezonde mensen. Daarnaast heb je recht op zorgtoeslag; een financiële tegemoetkoming bedoeld voor mensen met een relatief laag inkomen. De zorgtoeslag helpt deze mensen bij de betaling van zorgkosten. Deze inkomensafhankelijke bijdrage wordt verstrekt door de Belastingdienst. Ben je op basis van bovenstaande gegevens van plan om een nieuwe zorgverzekering af te sluiten, of heb je behoefte aan meer informatie? Dan kun je terecht op onze website.


2024 belooft een jaar te worden van positieve veranderingen en meer toegankelijke zorg. Neem de tijd om de wijzigingen te bekijken en kies de zorgverzekering die het beste bij je behoeften past.
Advisie Groep wenst je alvast een gezond 2024!