Blog augustus 2023 – VERZEKER JE WERK TEGEN SCHADE MET DE CAR-VERZEKERING

Je hebt een goedlopend bouwbedrijf, het werk kan niet op. Goed nieuws! Echter: dan is de kans op schade door je werk(zaamheden) ook groter. Want fouten maken is menselijk, zelfs voor jou als ervaren bouwer of klusser. En dan hebben we het nog niet eens gehad over schade veroorzaakt door bijvoorbeeld storm, inbraak of brand. Of over het (ver)bouwproject aan je eigen huis. Het antwoord? Een CAR-verzekering.

Wat houdt een CAR-verzekering in?

CAR staat voor Construction All Risk. Met andere woorden: je verzekert je tegen alle vrijwel alle soorten bouwschade. In tegenstelling tot wat bouwondernemers nog weleens denken, biedt een gebouwverzekering vrijwel nooit dekking in geval van schade door verkeerd uitgevoerde werkzaamheden. Heb je een aansprakelijkheidsverzekering? Dan ben je niet verzekerd tegen schade door externe factoren zoals hierboven genoemd. Bovendien zijn er veel verschillende partijen betrokken bij (ver)bouwprojecten. Denk maar eens aan architecten, loodgieters, installateurs, schilders en aannemers. Zij kunnen vanzelfsprekend allemaal schade veroorzaken, in sommige gevallen is het echter niet duidelijk wie hiervoor de verantwoordelijkheid draagt. Wanneer je een CAR-verzekering hebt afgesloten, hoef je je hier geen zorgen over te maken. Alle betrokkenen zijn meeverzekerd namelijk.

Bouwverzekering voor particulieren

Wordt je huis of schuur verbouwd, of steek je zelf de handen uit de mouwen? Ook dan kun je je op deze manier verzekeren. Een instortend dak, een overwaaiende zomerstorm, vandalisme of een klusser die zijn werk niet goed doet? Dit valt meestal niet onder je opstal- of aansprakelijkheidsverzekering maar wél onder de bouwverzekering voor particulieren. Zie het als een allriskverzekering voor je complete (ver)bouwproject. Neem dus geen onnodige risico’s, maar sluit een CAR-verzekering af wanneer je van plan bent om je huis een flinke opknapbeurt te (laten) geven.

Aanvullende opties en aandachtspunten

Naast de genoemde dekking die je als bouwondernemer hebt bij een CAR-verzekering, zijn ook bouwobjecten op de werkplaats verzekerd, zoals kranen, steigers en bouwputten. De verzekering heeft dus zowel betrekking op de eigendommen en objecten van je opdrachtgever, als ook op die van jezelf. De dekking loopt bovendien vrijwel altijd door tijdens de onderhoudsperiode. Na oplevering van het bouwobject dus. Maar let op: er zijn enkele zaken die -afhankelijk van de verzekeringsaanbieder- vaak niét zijn verzekerd:

  • Bouwopdrachten die een grote waarde vertegenwoordigen (> € 1.000.000)
  • Asbestschade
  • Schade die opzettelijk is toegebracht
  • Slijtage/roestvorming
  • Bedrijfsschade
  • Het opgeleverde werk is niet volgens afspraak, dus moet opnieuw worden uitgevoerd
  • Schade buiten de (ver)bouwperiode

Wees hier dus alert op bij het afsluiten van een CAR-verzekering.

Wil je je als bouwondernemer of particulier verzekeren tegen vrijwel alle mogelijke schades aan en op de bouwplaats? Aarzel niet langer: sluit een CAR-verzekering af en neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep