Blog april 2023 – EEN HYPOTHEEK IS NIET ALLEEN EEN “ZAK MET GELD” LENEN

Overlijdensrisicoverzekering

Als je een hypotheek afsluit voor de nieuwe woning of verbouwing, dan zijn er veel zaken belangrijk. Denk aan de looptijd van de hypotheek, de hoogte van de rente, rentevastperiode, de voorwaarden van de geldverstrekker, uw wensen en natuurlijk de wet- en regelgeving. Vaak wordt er toch te licht gedacht over andere belangrijke zaken, zoals een woonlasten-/hypotheekbeschermer en de overlijdensrisicoverzekering. Deze twee verzekeringsoplossingen zijn echter niet verplicht. Tot 2018 was een overlijdensrisicoverzekering bij een hypotheek met NHG bijna altijd verplicht, ook wanneer je meer leende dan 80% van de woningwaarde. Deze verplichting is komen te vervallen.

Wat als je partner wegvalt?

Een overlijdensrisicoverzekering (ORV) keert geld uit als jij of je partner komt te overlijden. Dat geld kun je vervolgens gebruiken om bijvoorbeeld de hypotheek (deels)af te lossen. Dat verlaagt de hypotheeklasten. Doel is dat de achterblijvende partner de woonlasten kan blijven betalen, als het inkomen van de overleden partner wegvalt. De impact is dan groot als je er alleen voor staat of een gezin hebt. De kans dat deze verzekering hoeft uit te keren tijdens de looptijd van de hypotheek is gelukkig wel klein.

Denk eens aan een woonlasten-/hypotheekbeschermer

Een maandlast-/hypotheekbeschermer kan bestaan uit twee soorten dekkingen. Een uitkering bij langdurige ziekte (arbeidsongeschiktheid) en/of bij werkeloosheid. De inkomensdaling bij beide situaties is groot. Soms is het nog wel tijdelijk op te vangen met wat spaargeld en bezuinigingen, wanneer het echter langer duurt dan kunnen de financiële gevolgen groot zijn. De kans dat je hier gebruik van moet maken is bovendien vele malen groter dan bij een ORV, tijdens de hypotheeklooptijd. Veel mensen denken dat dit soort risico’s via het werk en/of overheid goed is geregeld. Maar let op: dat is bijna nooit het geval!

Advisie Groep geeft het juiste advies en helpt je risico’s voorkomen
Verplicht of niet: het blijft sowieso verstandig om vooraf na te denken over een van deze verzekeringen. Helaas spreken we nog steeds regelmatig met mensen die hier in het verleden niet op zijn gewezen, of een dergelijke verzekering niet wilden afsluiten via hun adviseur. Door onvoorziene omstandigheden zitten enkelen van hen echter nu wel in deze vervelende situatie. Als Erkend Financieel Adviseur, nemen we de tijd om ook stil te staan bij de financiële gevolgen van overlijden, langdurige ziekte en werkeloosheid. Laat je goed informeren om een juiste keuze te maken.

Benieuwd naar jouw mogelijkheden voor een woonlasten-/hypotheekbeschermer of een overlijdensrisicoverzekering?  Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep