Blog april 2022 – JE HUIS ENERGIENEUTRAAL MAKEN, HOE DOE JE DAT?

Nul-op-de-meterwoning

Zo’n 15% van al het energieverbruik in Nederland komt momenteel op het conto van woonhuizen. Dat is al een daling ten opzichte de jaren ervoor, aangezien steeds meer woningen beter geïsoleerd zijn en betere Cv-installaties hebben. Toch is er nog veel te winnen, en dat is geen overbodige luxe gezien de huidige energieprijzen. Vanaf 1 januari 2020 dienen alle nieuwe Nederlandse huizen energieneutraal zijn. Dat betekent dat deze woningen minstens zoveel energie opwekken als ze verbruiken. Als je dit voor elkaar krijgt met een bestaande of nieuwe woning, dan pas kun je zeggen dat je duurzaam woont. In dit geval spreken we ook wel van een nul-op-de-meterwoning. Klinkt leuk en aardig natuurlijk, maar hoe krijg je dit voor elkaar?

Eenvoudige maatregelen

De eerste stap richting een nul-op-de-meterwoning is vrij eenvoudig: pas je normale, dagelijkse gedrag aan. Zet bijvoorbeeld je verwarming uit bij afwezigheid of zet deze lager in ruimtes waar je zelden bent. Kies daarnaast voor ledverlichting in plaats van de traditionele gloeilamp, laat je cv-ketel opnieuw instellen door een specialist en gebruik een zuinige douchekop. Zomaar wat eenvoudig toe te passen maatregelen, die direct een forse energiebesparing opleveren. Maar dan ben je er nog niet.

Verminder gasverbruik en overweeg groene energie

Het is door de oorlog in Oekraïne helaas actueler dan ooit, maar het is om meerdere redenen aan te raden om je gasverbruik te verminderen. Het gebruik van een inductie-kookplaat is een eerste middel om je verbruik terug te dringen. Ook het gebruik van een warmtepomp, vloerverwarming en zonneboiler om je woning en water te verwarmen draagt hieraan bij. Je gaat nog een stap verder wanneer je ervoor kiest om zelf elektriciteit op te wekken. Door het leggen van zonnepanelen of aandelen te nemen in een windmolenpark, wek je je eigen, groene energie op. Heb je al een zonneboiler of warmtepomp in huis? Dan heb je geluk, deze zijn namelijk ook prima geschikt voor het opwekken van elektriciteit.

Isoleer je woning

Gaat het opwekken van je eigen energie nog wat te ver, dan is er veel winst te behalen met het beter isoleren van je woning. Belangrijkste zaken om te isoleren zijn je vloer, spuwmuren en het dak. Daarnaast zorgt het plaatsten van dubbelglas, of nog beter driedubbelglas voor een betere isolatie. Je zult merken dat je je gasverbruik snel terugloopt en dat je energierekening omlaag schiet. Wanneer je meerdere isolatie-initiatieven tegelijk neemt, dan maak je bovendien aanspraak op een subsidie van 30%.

Advisie Groep helpt jou duurzaam wonen
Wil je een steentje bijdragen aan een beter klimaat én besparen op je energierekening? Advisie Groep kan je helpen aan een groene lening en een financieel advies. Het is in de meeste gevallen interessant én haalbaar om geleidelijk toe te werken naar een nul-op-de-meterwoning. Zo spreidt je de financiële impact en zet je tegelijkertijd die belangrijke eerste stappen naar duurzaam wonen.

Benieuwd hoe jij slim en verantwoord een nul-op-de-meterwoning creëert? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep.