Blog oktober 2021 – ALIMENTATIE VERZEKEREN, WEL ZO VERSTANDIG

Maak goede afspraken na jullie scheiding

In het vorige blog gingen we al in op de financiële impact van een echtscheiding. De alimentatie is in een dergelijke situatie van invloed op de financiën van de beide (ex-)partners. Dit geldt al helemaal wanneer er kinderen in het spel zijn. Degene die de meeste tijd besteedt aan het zorgen voor de kinderen, ontvangt normaliter elke maand een alimentatiebetaling van de ex-partner. Deze betaling vormt vaak ook nog eens een aanzienlijk deel van de maandelijkse inkomsten. Je kunt je voorstellen wat de financiële gevolgen zijn, wanneer deze maandelijkse betaling ineens wegvalt. Bij het vastleggen van alimentatie-afspraken spelen zowel de draagkracht van de alimentatieplichtige als de behoefte van de alimentatiegerechtigde een rol. Het is, zeker in de verdrietige situatie van een echtscheiding, zaak dat je hier goede afspraken over maakt en vastlegt.

Algemene spelregels van alimentatie

De Belgen noemen alimentatie ook wel ‘onderhoudsgeld’. Deze term beschrijft uitstekend waar het hier om gaat: het zorgdragen voor het levensonderhoud van je ex-partner en/of kinderen na een scheiding. De bijbehorende financiële bijdrage wordt elke maand geleverd door de partner met het hoogste inkomen. Normaliter geldt er een maximale betalingsduur van 12 jaar vanaf het moment dat de scheiding is afgerond. Hier kan van worden afgeweken, wanneer de ex-partners gezamenlijk wat anders overeenkomen. Indien de ex-geliefden geen overeenstemming bereiken over de hoogte en de duur van de alimentatie, dan doet de rechter daar een uitspraak over. En dan is er ook nog zoiets als kinderalimentatie. Deze is bedoeld voor het levensonderhoud van de kinderen en de bekostiging van een eventuele studie. Het is goed dat deze algemene spelregels er zijn, maar ze houden geen rekening met de scenario’s waar je liever niet aan wil denken.

Waarom een alimentatieverzekering?

Stel je voor, je bent afhankelijk van de maandelijkse alimentatie die je van je ex-partner ontvangt. Wat gebeurt er dan wanneer je ex plotseling overlijdt? Dit betekent in veel gevallen dat de alimentatiebetalingen direct stoppen. Je belandt in dat geval in een situatie die op meerdere vlakken veel impact op je leven heeft. Het is daarom verstandig om je te verzekeren tegen een dergelijke situatie. Een alimentatieverzekering zorgt ervoor dat je maandelijkse alimentatie-inkomsten gegarandeerd zijn in geval van overlijden van de alimentatieplichtige. Deze speciale overlijdensrisicoverzekering zorgt dus voor extra zekerheid en financiële stabiliteit. Wel zo’n veilig idee voor jou en je kinderen.

 

Advisie Groep voor je alimentatieverzekering

Advisie Groep biedt in deze situatie de TAF-alimentatieverzekering aan. Deze is helemaal af te stemmen op jouw persoonlijke situatie en inkomenswensen. Je hebt de mogelijkheid om de hoogte van de alimentatie en de duur van uitkeren gelijk te trekken met de oude situatie. Bovendien is de TAF-verzekering betaalbaar en je weet precies wat je elke maand aan premie betaalt. Je sluit deze verzekering eenvoudig af via Advisie Groep. Je ex-partner dient enkele gezondheidsvragen te beantwoorden en na goedkeuring nemen we de verzekering op in het echtscheidingsconvenant. En goed om te weten: je kunt de verzekering ook afsluiten na de scheiding, met medewerking van je ex-partner.

Gun jezelf en je kinderen financiële zekerheid en voorkom het wegvallen van je alimentatie-inkomsten. Wil je weten hoe? Neem dan voor een erkend advies contact op met Advisie Groep.