Blog augustus 2022 – VERZEKER JE ALS MKB’ER TEGEN DIGITALE CRIMINALITEIT

De nieuwe vorm van misdaad: Cybercrime

Nou ja, zo nieuw is die vorm van misdaad nou ook weer niet. Sinds de jaren 80, de opkomst van de Informatie en Communicatie Technologie (ICT), hebben we te maken met cybercriminaliteit. Cybercrime laat zich het makkelijkst omschrijven als misdaad die met ICT-middelen plaatsvindt, met als doelwit ICT-middelen en/of netwerken. Sinds de enorme groei en het belang van internet op het wereldtoneel, heeft Cybercrime een enorme vlucht genomen. De digitale criminelen maken gebruik van steeds geavanceerdere middelen, dit geldt natuurlijk ook voor de opsporingsinstanties. Ervan uitgaande dat er geen wereld meer zal zijn zonder cybercriminaliteit, is het inmiddels van groot belang om ervoor te zorgen dat je je bedrijf goed beschermt tegen digitale aanvallen én dat je je hiertegen verzekert. En toch gebeurt dat laatste nog maar mondjesmaat, zeker binnen het Mkb.

Enorme impact

Wanneer je bedrijf gehackt of digitaal gegijzeld wordt, heeft dit direct enorme gevolgen. Zo zijn er inmiddels genoeg gevallen bekend van niet van echt te onderscheiden mails, waarin je je persoonlijke gegevens in dient te vullen. Doe je dit, dan hebben de criminelen al snel toegang tot je persoonlijke (financiële) gegevens. Phishing noemen we dit ook wel. Een DDoS-aanval zorgt ervoor dat je bedrijfsnetwerk massaal wordt aangevallen, met als resultaat een overbelast serverpark en een onbereikbare website. Een veel gehoorde vorm van digitale criminaliteit van de laatste tijd is Ransom Ware. Hierbij vergrendelen de criminelen je bestanden, je krijgt pas weer toegang tot deze bestanden na het betalen van losgeld. En we spreken van Malware wanneer criminelen je bestanden besmetten met schadelijke software, ook wel een virus genoemd. Hierna hebben de kwaadwillenden toegang tot je gegevens en kunnen ze deze vergrendelen. Je begrijpt: wanneer de boeven ‘binnen’ zijn, heeft dit desastreuse financiële en emotionele gevolgen.

Mkb’er? Verzeker jezelf!

De laatste tijd zien we regelmatig dat met name Mkb’ers het doelwit zijn van cybercriminelen. Deze doelgroep hecht in zijn algemeenheid meer waarde aan het voeren van de dagelijkse business en verzekert zich vooral tegen zaken als brand en inbraak… Terwijl de kans op een digitale aanval inmiddels vele malen groter is. Mkb’ers zien ICT (-beveiliging) vaak als een noodzakelijk kwaad en zien dit als een ver-van-mijn-bed-show. Maar stel je eens voor: je bent een aannemer en al je digitale tekeningen zijn ineens verdwenen. Of alle patiëntgegevens van je zo goed bekend staande huisartsenpraktijk liggen op straat. Dit soort situaties komt helaas steeds vaker voor en is funest voor je bedrijf. In 2020 vond zo’n 67% van alle Ransom Ware-aanvallen plaats binnen het Mkb. En het aantal aangiftes van cybercrime nam vorig jaar met maar liefst 73% toe ten opzichte van 2020. Cijfers die we zeer serieus moeten nemen en vooral aantonen dat digitale veiligheid én verzekering een vast onderdeel moet zijn van je bedrijfsvoering.

Met Advisie Groep verzeker je jezelf tegen cyber-risico’s

Je kunt bij Advisie Groep terecht voor meerdere zaken die zorgen voor digitale preventie en verzekering. Zo bieden we je de mogelijkheid tot een eenmalige risicoanalyse in de vorm van een Cyberscan. Wil je het nog wat rigoureuzer aanpakken, dan bieden we je een volledig Cyberverzekeringspakket. We bieden deze zaken aan via onze partner Perfect Day – onderdeel van Nationale Nederlanden. We kijken tijdens een scan standaard naar de volgende zaken: medewerkers, techniek, wetgeving, ketenveiligheid en noodprocessen. Zo ben je er bij ons van verzekerd dat je binnen je gehele bedrijf, op alle vlakken al het mogelijke doet om de digitale boeven buiten de deur te houden.

Benieuwd hoe jij je bedrijf beschermt tegen cybercriminelen? Neem dan voor een erkend en onafhankelijk advies contact op met Advisie Groep.