Jullie gaan uit elkaar, en dan?
Je wil er natuurlijk niet aan denken en je denkt vast dat het jou nooit zal overkomen. Maar toch kan het een keer gebeuren: jij en je partner gaan uit elkaar. Sterker nog, bijna de helft van alle stellen belandt uiteindelijk in een (echt)scheiding. Het is in dat geval dan ook nog te hopen dat jij en je partner niet in een vechtscheiding belanden. Want jullie moeten ineens belangrijke vragen beantwoorden. Wie blijft er in jullie huis wonen? Hoe gaan jullie om met de verdeling van de inboedel? En redden jullie het überhaupt financieel allemaal na de break-up? Zorg er daarom dat je ook bent voorbereid op een toekomst die je vooraf niet voor ogen had.
Een gezamenlijk koophuis
Wanneer jij en je ex een gezamenlijk huis hebben gekocht, dan bezitten jullie vanzelfsprekend beiden een deel vermogen. In veel van die gevallen is sprake van een verbinding op basis van gemeenschap van goederen. Dit houdt in dat jullie elk voor een deel eigenaar zijn van de woning en de bijbehorende hypotheek. In geval van een scheiding blijft in veel gevallen één van jullie in het huis wonen. In dat geval wordt de ‘vertrekkende partij’ uitgekocht door de persoon die blijft. Mocht deze persoon daar geen geld voor hebben, dan moet hij of zij de bestaande hypotheek verhogen. Helaas is het echter zo dat in de huidige markt van steeds duurder wordende huizen, banken niet meer zo snel een verhoogde hypotheek accepteren. De kans bestaat dus dat jullie beiden eigenaar en langer aan elkaar verbonden blijven dan gewenst. Dat levert vaak vervelende situaties op, zowel emotioneel als financieel. En de kans is levensgroot dat jullie uiteindelijk het huis moeten verkopen.
Partner- en kinderalimentatie
In een situatie van een echtscheiding en een groot verschil in inkomen tussen de beide ex-geliefden, zal de voormalig kostwinner partneralimentatie moeten betalen. Het recht op alimentatie geldt voor een periode van de helft van het gestrande huwelijk, met een maximum van vijf jaar. Zijn er jonge kinderen in het spel of is er sprake van vijftigplussers die een lang huwelijk hebben beëindigd, dan geldt dit maximum overigens niet.
In geval van jonge kinderen, betalen de beide partijen kinderalimentatie. Zij hebben immers beiden een onderhoudsplicht richting hun kind(eren). De beide ouders dragen op die manier bij aan zaken als onderdak, eten, drinken en verzorging. Deze vorm van alimentatie loopt door totdat het kind 21 jaar wordt. Eventueel loopt de kinderalimentatie wat langer door, in het geval dat het kind na zijn/haar 21e nog studeert. Dit geldt trouwens alleen, indien de ouders hier voldoende financiële draagkracht voor hebben.
Advisie Groep voor hypotheek- en alimentatievraagstukken
Advisie Groep kan je adviseren in geval van (echt)scheiding. Wil je een nieuwe of hogere hypotheek afsluiten, zodat je een andere woning kunt kopen? En ben je benieuwd hoe de situatie rond partner- en/of kinderalimentatie gaat zijn? Wij bieden je het juiste en passende advies, zodat je je daar in elk geval niet meer druk om hoeft te maken.
Neem voor een erkend advies over de mogelijkheden rond een echtscheiding contact op met Advisie Groep.
