I.v.m. een tragisch ongeval in Bunnik (feb 2017) zijn er regelmatig vragen over hoe het zit met de dekking voor en na de optocht. Hoe zit het met uw gewone auto-/traktorverzekering? Deze dekking is over het algemeen niet toereikend in dit soort situaties voor de wettelijke aansprakelijkheid. De organisatie van de optochten sluiten bijna nooit een collectieve verzekering af voor de deelnemers van een optocht. U bent zelf verantwoordelijk.

Daarom kunt u dit via ons verzekeren. Zodat mensen die op de praal-/corsowagen wel verzekerd zijn. Of bijv. als een onderdeel van de kar breekt en schade veroorzaakt.
De WA dekking voor de praalwagen of het trekkende voertuig is reeds actief indien er sprake is van het rijden binnen een redelijke straal van de plaats van de optocht (de verzekeraar vind het redelijk als dit ca. 15 tot 20 kilometer is) en het vervoer valt binnen de perioden van 1 dag voor of 1 dag na de optocht. Het maakt daarbij niet uit dat de meerijders tijdens de optocht, zich alvast op de wagen bevinden. Uiteraard moet er wel aan de voorwaarden worden voldaan zoals die zijn opgenomen bij de polis. Ook wordt er gekeken naar de algemene voorwaarden die zijn voorgeschreven door de organisatie van de optocht/corso.

U bent verzekerd van een gezellige carnaval en/of corso. Er zijn diverse mogelijkheden, zoals hieronder omschreven:

A: Voor 1 of maximaal 2 aparte optocht(en):
Wij verzekeren de deelnemende praal-/corsowagen voor een premie van € 127,43 ( excl. belasting en kosten) per optocht!

 • Dekking Wettelijke aansprakelijkheid. Dit geldt alleen voor georganiseerde optochten in Nederland
 • Daarnaast is het mogelijk de meerijdende personen tegen ongevallen te verzekeren. Er is dan dekking voor overlijden, invaliditeit en dokterskosten. Let op! Er is dekking voor 10 personen . Als er meer dan 10 personen meelopen, wordt de uitkering naar rato verdeeld. Er zijn verschillende verzekerde dekkingen/bedragen mogelijk
 • U moet de deelname van alle optochten aan ons doorgegeven!
 • Klik hier voor meer informatie over deze verzekering

B: Loopt u mee in meer dan 2 optochten per jaar:
De deelnemende praal-/corsowagen is doorlopend verzekerd voor een premie van € 287,50 per jaar (excl. assurantiebelasting en kosten).

C: Vereniging / Organisatie dekking voor het complete evenement wat u organiseert:
Dit is een maatwerk oplossing voor aansprakelijkheid van uw organisatie en deelnemers incl. praalwagens die deelnemen.

Wij maken geen onderscheid tussen een praal-/corsowagen en een platte kar, er zijn wel extra eisen indien er naast de bestuurder nog meer mensen op het voertuig bevinden;

 • De praalwagen/platte kar moet rondom voorzien zijn van een stevige omheining, afzetting of hek van minimaal 1,20 hoog, die nagelvast aan de kar moet zijn gemonteerd of in het geval de omheining ontbreekt, zij op een goede manier gezekerd zijn aan de wagen
 • De bestuurder moet minimaal 18 jaar oud zijn en in bezit zijn van het wettelijk voorgeschreven rijbewijs voor het (trekkende) voertuig

Wilt u een verzekering afsluiten ?

Mail dan de volgende gegevens naar ons (info@advisiegroep.nl):

 • Naam van de particulier-privé persoon namens de deelnemende groep of carnavalsvereniging met inschrijving in de KvK (kopie KvK)
 • Naam contactpersoon( verzekeringsnemer) en uw adres, woonplaats, postcode, telefoonnummer en mailadres
 • Gegevens bestuurder (naam, geboortedatum, rijbewijs categorie)
 • Eigenaar trekkend voertuig
 • Gegevens trekkend voertuig: kenteken, merk type chassisnummer van het trekkend voertuig(en)
 • Bij ongekentekende (vracht-)auto’s een opgave op welke wijze deze qua snelheid begrenst is.
 • Aantal deelnemers
 • Het aantal optochten waar u aan deelneemt; welke stad/dorp en datum
 • Het aantal deelnemende praal-/corsowagens

Wilt u meer weten?

Neem dan vrijblijvend contact op met Advisie Groep of bel 0487-506784.

Advisie Groep is uw onafhankelijk adviseur op het gebied van verzekeringen. Wij zijn werkzaam in de gemeente Druten, West Maas en Waal, Beuningen, Wijchen, Nijmegen, Over Betuwe (Elst) en Tiel.